22.2.2008

Salasana: kertakäyttö


Olen koettanut pohtia sopivaa aihetta Arnold Schwarzeneggerin tapaamista varten. Olen vakuuttunut, että neljä eksoottista suomalaista pääsisi kotiosavaltiomme kuvernöörin puheille tuossa tuokiossa. Kaikki on kiinni vain yhdestä sähköpostista Iso-Arskan sihteerille. Mutta tuon postin lähettämisellä on suuri kynnys: on pakko keksiä hyvä otsikko. Edes tekosyy miksi juuri me.

Ja onhan se löytynyt: kertakäyttökulttuuri. Mietin uutta lakiehdotusta, joka kieltäisi kertakäyttöastioiden käytön sisätiloissa olevissa rafloissa ja kahvilloissa. Edes niissä.

Olen järkyttynyt siitä määrästä roskaa, jonka pieni ihmismäärä päivittäin tuottaa. Design-loftimme joka torstaisessa SUDSissa, epävirallisessa illanistujaisessa, täyttyvät roskapöntöt (ja ne ovat isot ja niitä on paljon) hetkessä.

Eikä tämä ole kerran viikossa juttu. Yliopiston jokaisessa kahvilassa, ruokalassa ja nurkkauskeittiössä on tarjolla pelkästään pois heitettäviä lautasia, haarukoita ja kuppeja. Pahvia, styroksia, muovilla päällystettyä pahvia...

Kauppalehden kolumnisti ihmetteli muutamia päiviä sitten suomalaisten norppa-ekoilua. Karmean näköisiä paitoja, harmaita viherpiiperrys-tuotteita.

Samaa ihmettelin minäkin, vielä neljä kuukautaa sitten. Vaadin eko-tekoina ihanaa, houkuttelevaa, hymyilyttävää designia. Eko-designia. Ei pelkkää rationalisuutta ja järkituottamista. Senhän me suomalaiset osaamme.

Kaliforniassa suomalainen peruslogiikkakin on alkanut tuntumaan ekologiselta. Siitäkin huolimatta, että lempi-supermarkettini luomukauppa Whole Foods saa minut kerta toisensa jälkeen melkein kyyneliin houkutus-konseptillaan. Keskellä ihania pakkauksia en kuitenkaan tunne luomu-mentaliteetin koskettavan minua. Ympärilläni olevat ihmiset eivät yksinkertaisesti välitä. Jokainen laite, jonka omistamme (ja niistä voin kertoa ihan omat tarinat) on törkeä energiasyöppö. Vedenkulutus on uskomatonta. Luomu-market lienee vain ego-ekoilijoille. No, on siellä muutamia hippityylisiä tosi-ekoilijoitakin näkynyt.

Mitä sanoisin Arskalle? Toisin Arskan Suomeen mökkeilemään. Näkemään miten perunankuoret laitetaan biojätteisiin ja jugurttitölkit taitellaan sisäkkäin. Miten pieni Toyota ei ole eurooppalainen auto (kuten eräs mekaniikkainsinöörityttö väitti viitaten sen kokoon) vaan ihan sopivan kokoinen. Että voisi arska täällä vähän rajoittaa ja kehittää.

Odottelen Arskan vastausta. Onko kellään mökkiä?

1 kommentti:

  1. Olin yllättynyt siitä, että ekomeininki on noin iduillaan siellä, vaikka Califorian sanotaan olevan suunnan näyttäjä USA:ssa. Mitään suuntaa ei siis vielä ole?
    J.

    VastaaPoista