1.3.2008

Suomalaiset Älykkö-lapset


The Wall Street Journal kirjoitti talvella 2008 pitkät pätkät suomalaisten koulumenestyksestä. Kellekään ei ole yllätys, että Pisa-tutkimukset ovat tuoneet matkalaisia ympäri maailmaa tutustumaan koulujärjestelmäämme. Olen itsekin istunut kahteen otteeseen lentokoneessa eri maan vakoilijan vieressä.

Olemme huippuja lapsena. Mikä tekee meistä ei-huippuja yliopistossa? Uskallan väittää, että pärjäisimme yleistiedossa keskiverrosti, mutta ainekohtaisissa, syvää tietämystä mittaavissa testeissä vain kohtalaisesti. Puheenpitäjinä suurin osa meistä diskattaisiin. Nämä ovat vain arvioita, mutta kansainvälisissä huippuyliopisto-rankingeissä maamme akateemisuus näyttää tyhjältä, joten jotain perää siinä saatta olla.

Mihin katoaa peruskoulumme tietämys. Vai piileekö menestyksemme vain keskitasoisessa massassa?

Opettajat kertovat, että samaan aikaan kun koulujen määrärahoja leikataan ja luokkakokoja suurennetaan, tasa-arvoa rakastavat sosiaali-tädit ovat keksineet käsitteen "normaali lapsuus". Oppimisvaikeuksista kärsivät ja häirikkö-käyttäytymistä osoittavat lapset sijoitetaan "tavallisten" lasten joukkoon. Heille pyritään suomaan mahdollisimman tavallinen ympäristö ilman leimautumista.

Viikon vierailu suomalaisella yläasteella näytti järjestelyn järkyttävyyden: työrauhaa ei ole, ja opettajan sivuvirka tiedonjaon rinnalla on poliisina toimiminen.

Joko riittäisi huono-osaisten hyysäys. Tasa-arvo on upea asia, ja pisa-tuloksetkin osoittavat meidän onnistuneen heikkojen tsemppaamisessa keskitason suorituksiin.

Joko olisi aika osoittaa resursseja älyköille, hiljaisille ja tunnollisille puurtajille ja muille koulusta nauttiville. Tai ainakin niille, joilla olisi edellytyksiä seuraaviksi Nobel-voittajiksi ja suurten kysymysten ratkaisijoiksi.

Lahjakkuudet katoavat tasapäistämiseen ja häiriövoittoisiin luokkiin. Työrauhan puuttuessa luulisi rauhallisemmankin sekoavan ja osaavien opettajien kultajyvien valuvan hukkaan.

Emmekö me jo uskaltaisi sanoa ääneen, että toisilla meistä on enemmän edellytyksiä pelastaa maailma. Annetaan heille muutama markka enemmän tärkeän työn alullepanemiseen.

1 kommentti: