3.8.2009

Biodiesel - vihreää vai veristä?

Kuva: Greenpeace

Neste Oil markkinoi bio-dieseliään puhtaana ja ympäristöystävällisempänä polttoaineena. Neste Oil Rallyssa Greenpeace oikaisi kuluttajien käsityksiä Nesteen bio-polttoaineesta suorin sanoin. Palmuöljyn tuotannon sanotaan tuhoavan sademetsiä ja uhkaavan koko maailman lisäksi useita eläinlajeja.

Neste Oil Rallyn palkintojenjaon aikana kaksi apina-naamareilla varustettua Greenpeace-aktivistia ripustivat palkintojenjako-korokeen viereen oman, kookkaan julistuksensa: Neste Oil, Destroying the Rainforests. Palmuöljy, sukupuutto ja ilmastotuho.

Apinat jaksoivat keikkua banderollinsa vierellä ilmassa monenkymmenen metrin korkeudessa tunteja, heitellä välillä lentolehtisiä ja puhallella pilliin huomion saamiseksi. Alla odottelivat vahdissa poliisit.

Apinat saivat haluamansa huomion. Palkintojenjaon alkuun juontaja kehotti koko katsojajoukkoa aplodeeraamaan orangeille. Myös ihmisjoukossa supistiin.

Katsomossa kaikki eivät kuitenkaan olleet ihastuneita vihreän aatteen iskusta: "Jos mulla nyt olis kivääri, ampuisin noi tosta heti". Rallikansa ei selvästikään suvainnut pyhän tapahtumansa tahraamista - vaikka apinathan eivät moittineet tapahtumaa vaan sen sponsoria Neste Oilia. Toisin oli lauantain mielenosoituksessa, jossa rallivihaajat valtasivat Jyväskylän kadut.

Itse mietiskelin, että tässähän oltaisiin vieläkin Venäjän vallan alla, jos joku ei olisi uskaltanut aikoinaan uhmata mielipiteitä... Apinat saavat siis sympatiani, ainakin niin kauan kuin uskon, että Neste Oililla voisi olla vastuullisempia tapoja tuottaa bio-polttoainetta.

Ajatuksiini tuli myös yritysten omatunto: mitä kaikkea tässä maailmassa suvaitaan rahan tienaamisen nimissä? Emmekö me enää yksilöinä muista, että olemme päättäjänkin asemassa ihmisiä ihmisten edessä? Nähtävästi emme, johan se ollaan todettu vuosikymmeniä sitten.

1 kommentti:

  1. Pikkulintu puhuu asiaa.
    Greenpeace tekee hyvää työtä ilmastoasioiden eteen.

    VastaaPoista