5.8.2009

Opas Menestykseen Japanissa Osa 4/5

Tänään käsittelemme pikaluennollamme tuotteiden pakkaamista. Siis pakkaamista silloin kun asiakas on ostanut tuotteen. Viis tuotteen omasta pakkauksesta, kuluttajalle on tuotettava lisäarvoa kaupan pakkauksilla.

1. Ostos on hyvä kääriä silkkipaperiin tai kaupan omaan ohueen paperiin.

2. Paperikäärö kiinnitetään teipillä. Teipin on hyvä olla korkealaatuinen, preeglattu tai vähintäänkin painettu versio kaupan logosta, nimestä, tai jostain hauskasta sloganista. Tässä voi tietysti jälleen käyttää suussa mukavalta tuntuvia englannin tai ranskankielisiä sana-yhdistelmiä. (ks. Pikaopas Menestykseen Japanissa Osa 1/5)

3. Korkealuokkaisessa kaupassa paperikäärö tietysti kääritään vielä käärettä suojaavaan silkkipaperiin. Jos haluat köyhäillä, voit kuitenkin jättää tämän kohdan tekemättä.

4. Kannettavissa kasseissa sinun kuitenkin tulee panostaa kaikki rahasi. Olipa ostos kahden sentin tai kahdensadan euron hintainen, tulee se asetella kauniisti paperiseen korkealuokkaiselta näyttävään kassiin.

5. Paperikassi kiinnitetään tarralla tai teipillä keskeltä kiinni. Mikäli käytät teippiä, paljastat tietysti nuukuutesi ja kaupan arrogantin ja köyhäilevän asenteen.

6. Koko komeuden kruunaa vielä pikkuruinen rusetti kantokahvan juuressa. Se pieni, puuttuva söpöyselementti.

7. Mikäli sataa, paperikassi pitää vielä sujauttaa läpinäkyvään muovipussiin, jottei se kastu. Ja läpinäkyvään tietysti, jotta liikkeen logo tai mainosviesti näkyy muille kuluttajille.

3.8.2009

Biodiesel - vihreää vai veristä?

Kuva: Greenpeace

Neste Oil markkinoi bio-dieseliään puhtaana ja ympäristöystävällisempänä polttoaineena. Neste Oil Rallyssa Greenpeace oikaisi kuluttajien käsityksiä Nesteen bio-polttoaineesta suorin sanoin. Palmuöljyn tuotannon sanotaan tuhoavan sademetsiä ja uhkaavan koko maailman lisäksi useita eläinlajeja.

Neste Oil Rallyn palkintojenjaon aikana kaksi apina-naamareilla varustettua Greenpeace-aktivistia ripustivat palkintojenjako-korokeen viereen oman, kookkaan julistuksensa: Neste Oil, Destroying the Rainforests. Palmuöljy, sukupuutto ja ilmastotuho.

Apinat jaksoivat keikkua banderollinsa vierellä ilmassa monenkymmenen metrin korkeudessa tunteja, heitellä välillä lentolehtisiä ja puhallella pilliin huomion saamiseksi. Alla odottelivat vahdissa poliisit.

Apinat saivat haluamansa huomion. Palkintojenjaon alkuun juontaja kehotti koko katsojajoukkoa aplodeeraamaan orangeille. Myös ihmisjoukossa supistiin.

Katsomossa kaikki eivät kuitenkaan olleet ihastuneita vihreän aatteen iskusta: "Jos mulla nyt olis kivääri, ampuisin noi tosta heti". Rallikansa ei selvästikään suvainnut pyhän tapahtumansa tahraamista - vaikka apinathan eivät moittineet tapahtumaa vaan sen sponsoria Neste Oilia. Toisin oli lauantain mielenosoituksessa, jossa rallivihaajat valtasivat Jyväskylän kadut.

Itse mietiskelin, että tässähän oltaisiin vieläkin Venäjän vallan alla, jos joku ei olisi uskaltanut aikoinaan uhmata mielipiteitä... Apinat saavat siis sympatiani, ainakin niin kauan kuin uskon, että Neste Oililla voisi olla vastuullisempia tapoja tuottaa bio-polttoainetta.

Ajatuksiini tuli myös yritysten omatunto: mitä kaikkea tässä maailmassa suvaitaan rahan tienaamisen nimissä? Emmekö me enää yksilöinä muista, että olemme päättäjänkin asemassa ihmisiä ihmisten edessä? Nähtävästi emme, johan se ollaan todettu vuosikymmeniä sitten.

Moyi Ekolo

Ranskalainen Annabel Gérenthon on luonut ihania eko-kenkiä oman merkkinsä Moyi Ekolo alla. Aikaisemmin Charles Jourdanille ja Robert Clergerielle työskennellyt suunnittelija jatkaa käsityöläisten perinnettä työtä ja raaka-aineita kunnioittaen. Kaikissa tuotteissa toteutuu yhteiskuntavastuu, mutta mallistot on luotu puhdaslinjainen design edellä.

Kenkiä voisi kuvailla samalla tyttömäisiksi ja graafisen linjakkaiksi. Materiaalit ja maanläheiset värit on valittu hyvällä maulla. Moyi Ekolo on kaukana perinteisistä luomu-hippi-tuotteista!

Selkeästä muotokielestä huolimatta eri malleissa on käytetty mielikuvituksellisia materiaaleja kuten kenialaista villaa, nepalilaista vilttiä ja madagaskarilaista luuta - menettämättä yhteinäisen malliston piirteitä.

Perusmalliston lengät on valmistettu Ranskassa, kaikki reilun kaupan sääntöjen mukaisesti: paikalliset käsityöläiset saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään ja materiaalit on tuotettu samalla periaatteella.

Moyi Ekolo on myös valmistuttanut tuotteita Namibiassa työllistäen muuten syrjittyjä työntekijöitä ja edesauttaen myös maan luomutuotantoa.

Moyi Ekoloa ei vielä myydä Suomessa, mutta internetissä muun muassa Made in Ethic -online-kauppa tarjoaa muutamia Moyi Ekolon malleja.

2.8.2009

Miksi?


Kolme vuotias kummipoikani kyselee mitä kummallisempien asioiden syitä ja syntyjä. Miksi linnunkakka on valkoista?

Koska kummitätikään ei voi tietää AIVAN kaikkea, turvaudun nettiin. Mutta wikipedian tieteelliset artikkelit ovat liian pitkiä nopeiden vastausten antamiseen. Tiedonjano on niin suuri, että kysymyksiä satelee nopeaan ja vaativaan tahtiin.

Joku fiksu on kerännyt yleisimpiä lasten kysymyksiä ja vastauksia kotisivulleen. Sivustoa lukee mielellään utelias aikuinenkin (se kun herättää uinuvat aivosolut).

Vai kuinka moni teistä tietää, että maapallon ympäri kävelemiseen kuluisi viiden kilometrin tuntivauhdilla vuosi. Tai että aikuinen silkkiperhonen kuolee muutaman elinpäivän jälkeen nälkään ja janoon, koska sillä ei ole suuta jolla syödä. Ja että afrikannorsu juo päivässä 200 litraa vettä.

Näitä ei totisesti opetettu koulussa. En ainakaan muista...